Drobečková navigace

Úvod > Aktuálně > Nejmohutnější stroj, jaký se vůbec kdy objevil v Přibyslavi, váží 40 tun

Nejmohutnější stroj, jaký se vůbec kdy objevil v Přibyslavi, váží 40 tun



Záchranný útvar Hasičského záchranného sboru ČR v Hlučíně v okrese Opava na přibyslavském Pyrocaru představil speciálně upravený pásový nakladač CAT 973D od společnosti Zeppelin CZ. Nikdy dříve se v Přibyslavi tak mohutný a těžký stroj neobjevil.

Nakladač s úplným názvem Caterpillar 973D steel mill je v „civilní“ verzi využíván hlavně v těžkém průmyslu pro práci s horkou struskou a dalším žhavým materiálem.

Ve službách hasičů je určen především pro práce u velkých požárů a v situacích, kdy hrozí exploze výbušnin či tlakových lahví.

Stroj má i přes váhu téměř 40 tun veškeré předpoklady pro práci v těch nejtěžších podmínkách. Pro manipulaci s různorodým materiálem je vybaven zesílenou rozevírací čelní lopatou o objemu 3 m3 metrů. Pásový podvozek mu umožňuje pohyb a manipulaci na zpevněných komunikacích i na nezpevněných površích.

Konstrukce je zesílena několika přídavnými pancéřovými pláty, které chrání nakladač proti účinkům případné tlakové vlny a před odlétajícími střepinami.

Velký důraz je kladen i na ochranu kabiny osádky. Ta je plně komfortní, vybavena např. klimatizací a termokamerou pro sledování teploty okolí, a přitom bezpečná díky zesílené konstrukci, pancéřování a speciálnímu vrstvenému čelnímu sklu odolávajícímu účinkům sálavého tepla a tlakové vlny.

Nakladač lze ovládat i dálkově

Samozřejmostí je zvýšená ochrana hydraulických rozvodů, palivového systému a veškerých pístnic proti mechanickým a tepelným účinkům. Nakladač je dále vybaven hasícím mechanismem, který v případě ohrožení chrání motorovou část a kabinu strojníka.

Nehledě na výše zmíněné ochranné prvky chránící obsluhu před negativními účinky požárů a případných explozí je možno s nakladačem pracovat za pomoci dálkového ovládání. Obsluha tak může sledovat situaci v okolí nakladače díky bezdrátovému přenosu obrazu z instalovaných kamer a činnost stroje ovládat z bezpečné vzdálenosti.

Toho lze využít např. při zásazích se zvlášť vysokým nebezpečím exploze. Dálkový přenos obrazu bude sloužit i veliteli zásahu a ten tak bude mít lepší přehled o situaci na místě prováděných prací.

Už čtvrtý rok "slouží" ve Vrběticích

Nakladač je prakticky nepřetržitě od jeho pořízení doposud ve Vrběticích, kde je využíván především pro odstraňování sutin z okolí epicenter výbuchů muničních skladů, ke kterým došlo v roce 2014.  

Je využívána jak zvýšená balistická ochrana stroje, tak hlavně možnost dálkového ovládání a systém kamer, pomocí kterých má obsluha přehled o pohybu stroje. Mimo Vrbětice zasahoval nakladač také v Poličce v areálu Poličských strojíren, kde došlo k explozi trhaviny v březnu 2017. Letos v lednu pomáhal likvidovat obrovský požár uskladněné štěpky v Nové Cerekvi na Jihlavsku.

U požáru štěpky byly kromě zvýšené odolnosti proti účinkům plamenů využity i dobré jízdní vlastnosti na nezpevněném povrchu, které stroji poskytuje pásový podvozek.

Připravil: Ivo Havlík

Foto: Michal Fanta

Image (1).jpg

Image (2).jpg

Image (9).jpg

Image.jpg

 


Komentáře


Žádné komentáře doposud nebyly přidány.

Přidat komentář

Vámi zadané osobní údaje budeme zpracovávat za účelem odpovědi. Bližší informace naleznete v zásadách zpracování osobních údajů