Drobečková navigace

Úvod > Aktuálně > Do Přibyslavi přijela Tatra Tigon, bude hasit na letištích a v poušti

Do Přibyslavi přijela Tatra Tigon, bude hasit na letištích a v poušti



Nová Tatra Tigon poutala obrovskou pozornost návštěvníků Pyrocaru 2018. Na přibyslavském letišti byla poprvé v Česku vystavena v přitažlivé expozici jihlavské výzbrojny Požární bezpečnost.

 Slovo Tigon vzniklo ze slov „tiger“ a „lion“.

 Vůz zrodila spolupráce kopřivnické Tatry, švédského Volvo Penta a rakouského Rosenbauera.

 Jeho úkolem je likvidovat rozsáhlé požáry a jiné podobné havárie, zejména průmyslových a zároveň pro kolovou techniku hůře přístupných objektů. Uplatnění by Tigon mohl najít třeba na ropných vrtech v pouštích na Blízkém východě.

 Rozhodně nejde o žádného drobka na běžné silnice, toto monstrum totiž měří 12285 mm na délku, je široké 2900 mm a do výšky má 3700 mm. Jeho povolená hmotnost je 43 tuny.

 Dokáže se brodit v hloubce až 0,8 metru. Zároveň je auto schopné jízdy rychlostí až 120 km/h.

 Pohon unikátního auta zajišťuje vznětový motor Volvo Penta TAD164VE-B, řadový šestiválec o zdvihovém objemu 16,12 litru, poskytující výkon 515 kW, tedy 700 koní.

 Rozvor náprav činí 4490 mm.

 Především celková šířka vozidla napovídá, že hasičský speciál je určen pro zásahy mimo běžné komunikace v průmyslových aglomeracích, letištích a v podobných prostorech.

 Parametry hasicího ústrojí laika mohou až ohromit. Maximální výkon vodního děla dosahuje 9500 l/m při pracovním tlaku 10 bar. Dosáhne až na 100 metrů. Druhé hasební dělo je umístěno těsně před kapotou trambusové kabiny. Je opět elektricky řízené, ovládané z interiéru a disponuje maximálním výkonem 2000 l/m při pracovním tlaku 10 bar či 540 l/m při tlaku 40 bar.

 Na přibyslavském letišti za volant Tatry Tigon na chvíli usedl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

 Foto: Michal Fanta a Ivo Havlík

Image (6).jpg

Image.jpg

Image (1).jpg

Image (2).jpg

Image (3).jpg

Image (4).jpg


Komentáře


Žádné komentáře doposud nebyly přidány.

Přidat komentář

Vámi zadané osobní údaje budeme zpracovávat za účelem odpovědi. Bližší informace naleznete v zásadách zpracování osobních údajů