Drobečková navigace

Úvod > Aktuálně > Jízda z Velehradu na sv. Hostýn měla symbolický cíl v Přibyslavi

Jízda z Velehradu na sv. Hostýn měla symbolický cíl v Přibyslavi



Jubilejní 10. propagační jízda dobrovolných hasičů historickými požárními automobily startovala od nejvýznamnějšího poutního kostela České republiky - baziliky Nanebevzetí Panny Marie a sv. Cyrila a Metoděje na Velehradě.

 Přesně po 89 kilometrech dorazila do cíle na sv. Hostýně, kde se v bazilice minor, rovněž zasvěcené Nanebevzetímu Panny Marie, konala slavnostní bohoslužba již 25. svatofloriánské poutě.

 Jízdu připravil a zorganizoval starosta sdružení hasičů okresu Kroměříž Stanislav Pumprla, který na první fotografii stojí úplně vpravo vedle přibyslavských hasičů - bratrů Jiřího a Milana Pátkových a Jiřího Votavy, st. (zcela vlevo).

 Hasiči se cestou na příkaz velitele jízdy Vladimíra Hanáka zdrželi ve Starém Městě, Bílovicích, Uherském Hradišti, Zlíně, poutní Štípě u Zlína, Fryštáku, Holešově a Chvalčově.

 V obci Kašava spolu s hejtmanem Zlínského kraje a senátorem Jiřím Čunkem (KDU-ČSL) vzdali hold již nežijícímu zakladateli floriánských poutí na sv. Hostýn - dobrovolnému hasiči Antonínu Zaoralovi.

 Pamětní prapor jízdy Velehrad - Hostýn byl v sobotu 18. srpna dopraven na Pyrocar 2018. Na přibyslavské letiště ho před tribunu za houkání sirén a potlesku několika tisíc lidí dovezl 98 let starý požární automobil Tatra.

 Prapor jízdy byl uložen do sbírek ústředního hasičského muzea v přibyslavském zámku Zachariáše z Hradce.

 Text: Ivo Havlík

Foto: Michal Fanta

Image (6).jpg

Image.jpg

Image (1).jpg

Image (2).jpg


Komentáře


Žádné komentáře doposud nebyly přidány.

Přidat komentář

Vámi zadané osobní údaje budeme zpracovávat za účelem odpovědi. Bližší informace naleznete v zásadách zpracování osobních údajů